Ingrediente
Pt 2 portii: 4 oua, 1 ardei, sare, 30 ml ulei.
Mod de preparare
Ouale se bat cu sare, se adauga apoi ardeiul taiat fasiute. Se pune compozitia in tigaia cu ulei incins si se prajeste pe ambele parti.
Se serveste alaturi de rosie si castravete
24.03.2011 Omleta cu salam de vara Ingrediente 2 oua, 100 gr salam de vara, sare, 20 ml ulei de masline. Mod de preparare Se pune salamul taiat feliute la prajit in ulei. se adauga ouale batute spuma, se lasa sa se prajeasca, apoi se pliaza. Se pune pe o farfurie intinsa insotita de legume. Se serveste cu marar verde. |
Omleta taraneasca
Ingrediente
3 oua, 4 ciuperci, 50 gr piept de pui, 5 rondele de dovlecel, 50 gr sunculita taraneasca, 1 ceapa, sare, 50 ml ulei, rosii, verdeata.
Mod de preparare
Ciupercile se taie rondele. In uleiul incins se adauga ceapa taiata rondele, sunculita taraneasca, dovlecelul, se lasa 2 minute apoi adaugam pieptul de pui taiat cuburi si ouale batute cu sare. O lasam sa se prajesca bine. Cand este gata se pune pe o farfurie alaturi cu rosii.
Se serveste cu verdeata.
3 oua, 4 ciuperci, 50 gr piept de pui, 5 rondele de dovlecel, 50 gr sunculita taraneasca, 1 ceapa, sare, 50 ml ulei, rosii, verdeata.
Mod de preparare
Ciupercile se taie rondele. In uleiul incins se adauga ceapa taiata rondele, sunculita taraneasca, dovlecelul, se lasa 2 minute apoi adaugam pieptul de pui taiat cuburi si ouale batute cu sare. O lasam sa se prajesca bine. Cand este gata se pune pe o farfurie alaturi cu rosii.
Se serveste cu verdeata.
Omleta cu ceapa
Ingrediente
2 oua, 1 ceapa , 50 gr cascaval, sare, 30 ml ulei, marar uscat.
Mod de preparare
Intr-o tigaie punem uleiul la incins. Se adauga ceapa taiata rondele, apoi adaugam ouale baute si cascavalul ras. Se prajeste pe ambele parti. Cand este gata se pune intr-o farfurie si se presara deasupra marar uscat.
Se serveste calda
2 oua, 1 ceapa , 50 gr cascaval, sare, 30 ml ulei, marar uscat.
Mod de preparare
Intr-o tigaie punem uleiul la incins. Se adauga ceapa taiata rondele, apoi adaugam ouale baute si cascavalul ras. Se prajeste pe ambele parti. Cand este gata se pune intr-o farfurie si se presara deasupra marar uscat.
Se serveste calda
Omleta cu ciuperci
Ingrediente
200 gr ciuperci, 3 oua, sare, 30 ml ulei, marar, 1 rosie.
Mod de preparare
Ciupercile se spala si se taie feliute. Se pun in ulei incins la calit, se aduga ouale batute cu sare si se lasa sa devina aurie. Se adauga marar tocat si se pliaza. Se pune intr-o farfurie alaturi de rosia taiata in 4.
Se serveste calda cu verdeata.
Omleta cu branza
Ingrediente
2 oua, sare, 30 ml ulei, 50 gr branza telemea.
Mod de preparare
In uleiul incins adaugam ouale batute si prajim omleta pe ambele parti. Cand este gata o aseazam pe o farfurie si radem branza peste.
Se serveste la micul dejun
Omleta cu sunca
Ingrediente
oua 3 bucati,sunca 100g
Mod de preparare
Se bat ouale intr-un castron, se adauga 1 lingura de lapte (apa). Se taie fasii sunca (slanina) si se prajeste putin. Se adauga ouale batute, se amesteca si se lasa pe foc 2 minute.
Se serveste calda cu ketchup pe deasupra.
Omleta rasucita cu cascaval
Ingrediente
un ou (mare sau dublu),sunca (muschi file),cascaval (cas afumat),condimente de voie.
Mod de preparare
Se bat ouale cu putina sare si se pune o tigaie ca pentru clatite sa se incinga. Imediat cum am turnat oul batut si condimentat pe plita sa adaugam imediat ingredientele maruntite (sunca+ cascaval), dupa care incepem sa impachetam sau o rulam.
Se serveste calda sau rece
Omleta cu bacon si salata
Ingrediente
6 felii de bacon, 4 oua ,2 miezuri de la salata verde, 1 ceapa, 2 linguri ulei ,sare, piper.
Mod de preparare:
Se rumenesc feliile de bacon pe gratar sau in tigaie, fara adaos de grasime, apoi se scot deoparte si se taie bastonase.Se taie miezul de salata in patru, pe lungime, si ceapa, rondele subtiri.Se toarna uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie putin.Se toarna imediat ouale, batute cu sare si piper, dupa gust, si miezul de salata.Se lasa omleta sa se coaca pe o parte,se adauga bucatile de bacon sau de costita si se introduce 5 minute in cuptorul incins.Se serveste calda, cu salata verde si cu rosii
Omleta rustica
Ingrediente
4 oua,1 cartof,1 carnat,1 ardei,1 ceapa,sare, piper,branza
Mod de preparare
Cartoful se taie rondele si se rumeneste in ulei la foc mic, apoi se adauga ceapa si ardeiul taiate fasii si se calesc putin. Carnatul se taie bucati potrivite si se pune peste cartofi si ceapa. Dupa ce s-a calit totul se scoate pe o farfurie. Se goleste tot uleiul din tigaie. Ouale se bat cu sare, piper si o lingura de apa. Ingredientele calite se aseaza pe tigaie si deasupra se toarna ouale si se rade branza. Se lasa 2-3 min si apoi se intoarce pe cealalta parte.
Se serveste calda
Ingrediente
200 gr ciuperci, 3 oua, sare, 30 ml ulei, marar, 1 rosie.
Mod de preparare
Ciupercile se spala si se taie feliute. Se pun in ulei incins la calit, se aduga ouale batute cu sare si se lasa sa devina aurie. Se adauga marar tocat si se pliaza. Se pune intr-o farfurie alaturi de rosia taiata in 4.
Se serveste calda cu verdeata.
Omleta cu branza
Ingrediente
2 oua, sare, 30 ml ulei, 50 gr branza telemea.
Mod de preparare
In uleiul incins adaugam ouale batute si prajim omleta pe ambele parti. Cand este gata o aseazam pe o farfurie si radem branza peste.
Se serveste la micul dejun
Omleta cu sunca
Ingrediente
oua 3 bucati,sunca 100g
Mod de preparare
Se bat ouale intr-un castron, se adauga 1 lingura de lapte (apa). Se taie fasii sunca (slanina) si se prajeste putin. Se adauga ouale batute, se amesteca si se lasa pe foc 2 minute.
Se serveste calda cu ketchup pe deasupra.
Omleta rasucita cu cascaval
Ingrediente
un ou (mare sau dublu),sunca (muschi file),cascaval (cas afumat),condimente de voie.
Mod de preparare
Se bat ouale cu putina sare si se pune o tigaie ca pentru clatite sa se incinga. Imediat cum am turnat oul batut si condimentat pe plita sa adaugam imediat ingredientele maruntite (sunca+ cascaval), dupa care incepem sa impachetam sau o rulam.
Se serveste calda sau rece
Omleta cu bacon si salata
Ingrediente
6 felii de bacon, 4 oua ,2 miezuri de la salata verde, 1 ceapa, 2 linguri ulei ,sare, piper.
Mod de preparare:
Se rumenesc feliile de bacon pe gratar sau in tigaie, fara adaos de grasime, apoi se scot deoparte si se taie bastonase.Se taie miezul de salata in patru, pe lungime, si ceapa, rondele subtiri.Se toarna uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie putin.Se toarna imediat ouale, batute cu sare si piper, dupa gust, si miezul de salata.Se lasa omleta sa se coaca pe o parte,se adauga bucatile de bacon sau de costita si se introduce 5 minute in cuptorul incins.Se serveste calda, cu salata verde si cu rosii
Omleta rustica
Ingrediente
4 oua,1 cartof,1 carnat,1 ardei,1 ceapa,sare, piper,branza
Mod de preparare
Cartoful se taie rondele si se rumeneste in ulei la foc mic, apoi se adauga ceapa si ardeiul taiate fasii si se calesc putin. Carnatul se taie bucati potrivite si se pune peste cartofi si ceapa. Dupa ce s-a calit totul se scoate pe o farfurie. Se goleste tot uleiul din tigaie. Ouale se bat cu sare, piper si o lingura de apa. Ingredientele calite se aseaza pe tigaie si deasupra se toarna ouale si se rade branza. Se lasa 2-3 min si apoi se intoarce pe cealalta parte.
Se serveste calda
Omleta cu ciuperci si mozzarella
ingrediente: 4 oua; 150 g ciuperci champignon; 2 linguri de unt; 1/2 lingurita de curry; 4 graunte de usturoi; 1 varf de lingurita de nucsoara, macinata; 1 varf de lingurita de sare; 1 varf de lingurita de piper negru, macinat; 100 g mozzarella.Pregatire ingrediente: Inainte de a incepe prepararea, pregatiti-va toate ingredientele. Taiati ciupercile felii subtiri. Zdrobiti usturoiul cu presa de usturoi si bateti bine ouale cu 3 linguri de apa, dupa care adaugati praful de nucsoara si sarea. Bateti in continuare ouale pana se incorporeaza bine toate ingredientele in compozitie. Taiati mozzarella felii subtiri si aveti toate ingredientele pregatite.Preparare omleta cu ciuperci si mozzarella: Puneti untul in tigaie si lasati-l sa se topeasca, la foc mediu. Adaugati ciupercile, peste care presarati curry-ul si piperul. Lasati ciupercile sa se rumeneasca 2 minute. Adaugati si usturoiul si rumeniti impreuna cu ciupercile 5 minute, amestecand din cand in cand.Dupa ce ati rumenit ciupercile cu usturoiul 5 minute, adaugati ouale si mozzarella. Puneti un capac deasupra si prajiti ouale, la foc mic, 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minute, stingeti focul, lasati omleta sa se racoreasca 5 minute, portionati-o in patru si se poate servi.Se poate servi calda sau rece
ingrediente: 4 oua; 150 g ciuperci champignon; 2 linguri de unt; 1/2 lingurita de curry; 4 graunte de usturoi; 1 varf de lingurita de nucsoara, macinata; 1 varf de lingurita de sare; 1 varf de lingurita de piper negru, macinat; 100 g mozzarella.Pregatire ingrediente: Inainte de a incepe prepararea, pregatiti-va toate ingredientele. Taiati ciupercile felii subtiri. Zdrobiti usturoiul cu presa de usturoi si bateti bine ouale cu 3 linguri de apa, dupa care adaugati praful de nucsoara si sarea. Bateti in continuare ouale pana se incorporeaza bine toate ingredientele in compozitie. Taiati mozzarella felii subtiri si aveti toate ingredientele pregatite.Preparare omleta cu ciuperci si mozzarella: Puneti untul in tigaie si lasati-l sa se topeasca, la foc mediu. Adaugati ciupercile, peste care presarati curry-ul si piperul. Lasati ciupercile sa se rumeneasca 2 minute. Adaugati si usturoiul si rumeniti impreuna cu ciupercile 5 minute, amestecand din cand in cand.Dupa ce ati rumenit ciupercile cu usturoiul 5 minute, adaugati ouale si mozzarella. Puneti un capac deasupra si prajiti ouale, la foc mic, 10 minute. Dupa ce au trecut cele 10 minute, stingeti focul, lasati omleta sa se racoreasca 5 minute, portionati-o in patru si se poate servi.Se poate servi calda sau rece
Oua romanesti
Ingrediente:
4 oua, 30 g unt, patrunjel, o lingurita rasa de sare, 2 linguri otet
Mod de preparare:
Intr-o cratita de 2 l, se pune apa (mai mult de jumatate) sa fiarba impreuna cu o lingurita rasa de sare si cu 2 linguri de otet (20 ml), care au proprietatea de a coagula mai repede albusul. Se sparge fiecare ou, pe rind, intr-o ceasca, pentru a evita riscul ca vreunul sa fie alterat. Gu ceasca se da drumul mai usor oului sa alunece chiar la suprafata apei. Cu fiecare ou se procedeaza la fel. Se fierbe fiecare numai 1-2 minute, pina cind se coaguleaza albusul, galbenusul raminind moale. Daca se tin mai mult in apa clocotita, se intareste prea mult albusul. Se pot fierbe pe rind, unul sau cite doua, in vas mai mic. Se scot cu spumiera, scurse bine de apa. Se asaza pe o farfurie calda, iar deasupra se pun bucatele de unt si patrunjel tocat. Se servesc imediat fierbinti.
4 oua, 30 g unt, patrunjel, o lingurita rasa de sare, 2 linguri otet
Mod de preparare:
Intr-o cratita de 2 l, se pune apa (mai mult de jumatate) sa fiarba impreuna cu o lingurita rasa de sare si cu 2 linguri de otet (20 ml), care au proprietatea de a coagula mai repede albusul. Se sparge fiecare ou, pe rind, intr-o ceasca, pentru a evita riscul ca vreunul sa fie alterat. Gu ceasca se da drumul mai usor oului sa alunece chiar la suprafata apei. Cu fiecare ou se procedeaza la fel. Se fierbe fiecare numai 1-2 minute, pina cind se coaguleaza albusul, galbenusul raminind moale. Daca se tin mai mult in apa clocotita, se intareste prea mult albusul. Se pot fierbe pe rind, unul sau cite doua, in vas mai mic. Se scot cu spumiera, scurse bine de apa. Se asaza pe o farfurie calda, iar deasupra se pun bucatele de unt si patrunjel tocat. Se servesc imediat fierbinti.
Ochiuri romanesti cu smantana
Ingrediente:
4 oua, 200 ml smantana, 100 ml lapte, o lingurita cu varf de faina (30 g), sare, piper, 30 g unt, 30 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Faina se dilueaza cu laptele rece si smantana, se adauga un varf de lingurita de sare si, facultativ, un varf de cutit de piper.
Se pregatesc ochiuri romanesti si se asaza intr-un vas rezistent la foc, cum s-a aratat mai sus. Se toarna smantana peste ochiuri, se presara cascavalul si se pun citeva bucatele de unt deasupra. Se dau la cuptor, cu 10-15 minute inainte de servire, ca smantana sa se lege cu faina ca un sos.
Oua umplute
Ingrediente:
5-6 oua, 50 g unt, 100 ml smantana, patrunjel tocat fin, sare, piper, mustar
Mod de preparare:
Ouale se pun la fiert in apa rece cu putina sare (cit sa le acopere), deoarece cele cu coaja subtire pot sa plesneasca, cand se introduc in apa fierbinte, asa ca nu mai pot fi folosite pentru umplut. Se fierb 6-7 minute, dupa ce apa a dat in clocot, ca sa fie si galbenusul tare. Se pun un minut in apa rece, apoi se desarta apa. Daca ouale proaspete se tin mai mult in apa rece, se lipeste coaja de ele si nu se mai pot curata frumos. Ouale se curata de coaja si se taie fiecare in jumatate, pe lungime, cu o ruleta de bucatarie sau cu un cutit riglat, ca marginea albusului sa fie dintata. Se trece cu cutitul numai prin albus si, pe urma, se scoate galbenusul intreg. Din galbenusuri, plus diferite adaosuri, se va face umplutura.
Un galbenus fiert se va pastra pentru prepararea maionezei, din care se va face sosul, sau se vor orna ouale umplute. Celelalte galbenusuri se pun intr-un castron, se zdrobesc foarte fin cu furculita inoxidabila, se adauga untul moale si se freaca pina cand compozitia devine ca o pasta. Se mai pun: smantana, un varf de lingurita sare fina (sa nu fie grunjuri, caci topindu-se ulterior, sareaza prea tare), o lingurita rasa de patrunjel tocat foarte fin si o lingurita de mustar, dupa gust. Facultativ, se poate adauga putina ceapa rasa fin prin razatoarea cu gauri mici, un varf de cutit de piper si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de oua, folosind lama unui cutit inoxidabil; sau compozitia se poate pune intr-un cornet din pinza deasa in varful caruia s-a introdus un sprit crestat, mai mic decit cel pentru ornat cu frisca. Capetele cornetului se aduna in palma, presind compozitia spre varf si, printr-o singura apasare, va iesi compozitia prin spritul crestat, ca o rozeta; se vor modela, astfel, 3-4 rozete in fiecare jumatate de albus. Rozetele se orneaza cu buline foarte mici, taiate din masline si gogosari. Cu cornetul se poate aranja numai compozitia simpla si omogena, aratata mai sus.
In compozitie se pot pune si alte ingrediente pentru a-i da diverse gusturi:
I. 100 g sunca, taiata in cubulete toarte mici si un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici, apoi tocat cu cutitul (cit mai marunt) si scurs de zeama.
II. Pasta de sardele (anchois) sau 3-4 sardele tocate, castravete acru, tocat marunt si scurs de zeama.
III. Maioneza, in loc de smantana, sardele, castravete, dupa gust.
IV. Ciuperci fierte sau calite cu ceapa, sunca, limba fiarta, tocate marunt.
V. Ficat prajit simplu sau cu ceapa, taiat in cubulete sau pate de ficat.
VI. Carne fiarta sau fripta, sardele, castravete, toate tocate fin.
Ouale umplute cu cutitul, nu cu cornetul, deci netede deasupra, se decoreaza cu albus fiert tare, masline, gogosari din care se realizeaza diferite ornamente. Din albus se pot face petale mici de margarete, la mijloc cu putin galbenus; maslinele se taie in forma de stea sau buline, gogosarul, in forma de raze subtiri etc. Peste toate se orneaza cu maioneza cu ajutorul cornetului din hartie velina, taiat in forma de stea (descris la maioneza)
Cascaval pane
4 oua, 200 ml smantana, 100 ml lapte, o lingurita cu varf de faina (30 g), sare, piper, 30 g unt, 30 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Faina se dilueaza cu laptele rece si smantana, se adauga un varf de lingurita de sare si, facultativ, un varf de cutit de piper.
Se pregatesc ochiuri romanesti si se asaza intr-un vas rezistent la foc, cum s-a aratat mai sus. Se toarna smantana peste ochiuri, se presara cascavalul si se pun citeva bucatele de unt deasupra. Se dau la cuptor, cu 10-15 minute inainte de servire, ca smantana sa se lege cu faina ca un sos.
Oua umplute
Ingrediente:
5-6 oua, 50 g unt, 100 ml smantana, patrunjel tocat fin, sare, piper, mustar
Mod de preparare:
Ouale se pun la fiert in apa rece cu putina sare (cit sa le acopere), deoarece cele cu coaja subtire pot sa plesneasca, cand se introduc in apa fierbinte, asa ca nu mai pot fi folosite pentru umplut. Se fierb 6-7 minute, dupa ce apa a dat in clocot, ca sa fie si galbenusul tare. Se pun un minut in apa rece, apoi se desarta apa. Daca ouale proaspete se tin mai mult in apa rece, se lipeste coaja de ele si nu se mai pot curata frumos. Ouale se curata de coaja si se taie fiecare in jumatate, pe lungime, cu o ruleta de bucatarie sau cu un cutit riglat, ca marginea albusului sa fie dintata. Se trece cu cutitul numai prin albus si, pe urma, se scoate galbenusul intreg. Din galbenusuri, plus diferite adaosuri, se va face umplutura.
Un galbenus fiert se va pastra pentru prepararea maionezei, din care se va face sosul, sau se vor orna ouale umplute. Celelalte galbenusuri se pun intr-un castron, se zdrobesc foarte fin cu furculita inoxidabila, se adauga untul moale si se freaca pina cand compozitia devine ca o pasta. Se mai pun: smantana, un varf de lingurita sare fina (sa nu fie grunjuri, caci topindu-se ulterior, sareaza prea tare), o lingurita rasa de patrunjel tocat foarte fin si o lingurita de mustar, dupa gust. Facultativ, se poate adauga putina ceapa rasa fin prin razatoarea cu gauri mici, un varf de cutit de piper si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de oua, folosind lama unui cutit inoxidabil; sau compozitia se poate pune intr-un cornet din pinza deasa in varful caruia s-a introdus un sprit crestat, mai mic decit cel pentru ornat cu frisca. Capetele cornetului se aduna in palma, presind compozitia spre varf si, printr-o singura apasare, va iesi compozitia prin spritul crestat, ca o rozeta; se vor modela, astfel, 3-4 rozete in fiecare jumatate de albus. Rozetele se orneaza cu buline foarte mici, taiate din masline si gogosari. Cu cornetul se poate aranja numai compozitia simpla si omogena, aratata mai sus.
In compozitie se pot pune si alte ingrediente pentru a-i da diverse gusturi:
I. 100 g sunca, taiata in cubulete toarte mici si un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici, apoi tocat cu cutitul (cit mai marunt) si scurs de zeama.
II. Pasta de sardele (anchois) sau 3-4 sardele tocate, castravete acru, tocat marunt si scurs de zeama.
III. Maioneza, in loc de smantana, sardele, castravete, dupa gust.
IV. Ciuperci fierte sau calite cu ceapa, sunca, limba fiarta, tocate marunt.
V. Ficat prajit simplu sau cu ceapa, taiat in cubulete sau pate de ficat.
VI. Carne fiarta sau fripta, sardele, castravete, toate tocate fin.
Ouale umplute cu cutitul, nu cu cornetul, deci netede deasupra, se decoreaza cu albus fiert tare, masline, gogosari din care se realizeaza diferite ornamente. Din albus se pot face petale mici de margarete, la mijloc cu putin galbenus; maslinele se taie in forma de stea sau buline, gogosarul, in forma de raze subtiri etc. Peste toate se orneaza cu maioneza cu ajutorul cornetului din hartie velina, taiat in forma de stea (descris la maioneza)
Cascaval pane
Ingrediente:
100-150 g cascaval, un ou, faina, pesmet, untdelemn.
Mod de preparare:
Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se dau prin lapte, apoi prin faina, ou (batut bine cu furculita pina cand se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala (potrivita dupa cantitatea cascavalului) se infierbinta 3-4 minute la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cat sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si, dupa cateva secunde, se asaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pina se rumenesc si cascavalul se moaie.
Se servesc imediat, altfel se vor intari.
100-150 g cascaval, un ou, faina, pesmet, untdelemn.
Mod de preparare:
Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se dau prin lapte, apoi prin faina, ou (batut bine cu furculita pina cand se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala (potrivita dupa cantitatea cascavalului) se infierbinta 3-4 minute la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cat sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si, dupa cateva secunde, se asaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pina se rumenesc si cascavalul se moaie.
Se servesc imediat, altfel se vor intari.
Gogosi pripite
Ingrediente:
100 g branza de vaci, 100 g cascaval ras, 100 g telemea rasa, 2 oua mari (60 g buc), 50 g faina, marar.
Mod de preparare:
Branzeturile se amesteca bine cu dosul furculitei ca sa se omogenizeze, adaugand ouale intregi, faina si putin marar tocat. Compozitia trebuie sa fie mai consistenta. Se ia din compozitie cate o lingura cu varf, se ruleaza pe masa sau pe o foaie de nailon presarata cu faina, formand un sul de 2 cm diametru care, apoi, se taie in bucati de 2 cm. Acestea se modeleaza in forma de bila, de marimea unei nuci mici si se dau prin faina.
Se pregatesc toate si se asaza pe masa. Se toarna 1/2 l untdelemn intr-o cratita de 1 l si se lasa sa se infierbinte. In untdelemn se pune o bucatica de aluat, cat un bob de porumb si, cand aceasta se ridica la suprafata si se rumeneste, inseamna ca se pot pune gogosile. Se asaza unele langa altele, neinghesuite, deoarece cresc la copt. Se intorc, ca sa se rumeneasca frumos de jur imprejur, apoi se scot cu spumiera, sau pe o furculita. Se servesc imediat fierbinti, pe masura ce se coc, ca aperitiv.
Gogosile se pot si fierbe in apa clocotita cu putina sare, 7-8 minute. Se scot cu spumiera (nu se desarta in strecuratoare) si se asaza in vas rezistent la foc, cu smantana si bucatele de unt deasupra. Se servesc fierbinti ca aperitiv. Nu se sfarama la fiert si sunt foarte fragede. Se pot reincalzi pe apa clocotita, sau in cuptor acoperite, timp de 10 minute.
Clatite cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 200 ml smantana, 50 g ceapa, 50 ml untdelemn, 50 ml vin, 50 g parmezan sau cascaval ras, o foaie dafin, marar sau patrunjel, piper, sare.
Mod de preparare: Se curata bine ciupercile si ceapa. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in untdelemn, adaugand apoi ciupercile bine spalate si taiate felii, 1/2 ligurita de sare, un varf de cutit cu piper, foaia de dafin si vinul. Se calesc toate intr-o oala acoperita pana cand scade apa ce o lasa si se inmoaie; daca este nevoie, se adauga cate putina apa, pana cand se fierb bine. Cratita se ia apoi de pe foc, se adauga mararul/patrunjelul si smantana, si se amesteca bine. Clatitele pastrate calde se umplu cu aceasta compozitie, impachetandu-le ca sarmalele. Se asaza intr-un vas termorezistent, uns cu unt si se presara cu cascaval. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servirea clatitelor. Se servesc fierbinti.
Budinca cu ciuperci si sos Bechamel
Ingrediente: 100 g faina, 100 g unt, 250 ml lapte, 250 g ciuperci (orice varietate), 100 g branza telemea, cascaval sau parmezan, 4 - 5 oua, marar, patrunjel, sare, un varf de cutit piper.
Mod de preparare: Ciupercile, bine spalate si stoarse putin, se trec prin masina de tocat. Intr-un castron de 3 l asezat pe foc, se pun untul si faina care se amesteca sa se infierbinte timp de un minut fara sa se coloreze. Se stinge apoi cu laptele fierbinte adaugat treptat, amestecand bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Castronul se ia de pe foc, se pun imediat ciupercile, impreuna cu zeama care au lasat-o, frunzele de marar si patrunjel taiate marunt si piperul. Cand sosul este aproape rece, se adauga galbenusurile si branza rasa care se si sareaza. Albusurile batute spuma se amesteca usor cu compozitia, numai prin rasturnare si apoi se desarta intr-o cratita de 2 l, pregatita dinainte. Se coace timp de 40-50 minute in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp in cuptorul bine incalzit. Se serveste presarata cu parmezan sau cascaval.
Budinca de cartofi cu branza
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, 4 - 5 oua, 250 ml smantana sau lapte, 250 g branza de vaci si 100 g branza telemea nedesarata, sau 250 g branza telemea desarata putin, 100 g unt, 50g faina, marar, sare.
Mod de preparare: Cartofii curatati se taie in jumatati si se fierb in apa clocotita cu putina sare. Se scurg bine si se zdrobesc, cu o furculita, cat sunt fierbinti, apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga branza rasa, untul moale, branza de vaci bine maruntita, in prealabil, cu furculita, smantana, galbenusurile, faina si mararul; se amesteca bine si se pune sare dupa gust, daca mai este nevoie .Apoi, se adauga albusurile batute spuma, se amesteca bine si se desarta intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu margarina solida si tapetata cu faina sau pesmet. Se coace in cuptorul bine incins in prealabil. Se lasa 30-40 minute pana cand budinca se rumeneste frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.
Rondele cu sunca
Ingrediente: 500 gr aluat de paine, 150 gr sunca, 100 gr cascaval ras, 2 cepe, 100 gr branza, 2 oua, faina alba, 3 linguri ulei, rozmarin, patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie marunt ceapa si sunca si se calesc in putin ulei adaugandu-se si putina sare si piper. Intre timp presarati putina faina pe o suprafata curatata in prealabil, intindeti aluatul de paine si decupati marginile neregulate pana obtineti forma de dreptunghi. Deasupra acestuia se presara amestecul de sunca si ceapa, putin cascaval ras, branza taiata cubulete, sare, rozmarin si piper. Se ruleaza aluatul cu tot cu umplutura si apoi se taie rondele groase de aproximativ 1,5 cm. Se bat ouale bine de tot si se amesteca si restul de cascaval. Se incalzeste cuptorul si intre timp, intr-o tava tapetata cu hartie pergament se asaza rulourile dupa ce in prealabil se ung cu ouale batute. Se da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se servesc calde, cu vin alb demisec.
Ingrediente:
Ingrediente
100 g branza de vaci, 100 g cascaval ras, 100 g telemea rasa, 2 oua mari (60 g buc), 50 g faina, marar.
Mod de preparare:
Branzeturile se amesteca bine cu dosul furculitei ca sa se omogenizeze, adaugand ouale intregi, faina si putin marar tocat. Compozitia trebuie sa fie mai consistenta. Se ia din compozitie cate o lingura cu varf, se ruleaza pe masa sau pe o foaie de nailon presarata cu faina, formand un sul de 2 cm diametru care, apoi, se taie in bucati de 2 cm. Acestea se modeleaza in forma de bila, de marimea unei nuci mici si se dau prin faina.
Se pregatesc toate si se asaza pe masa. Se toarna 1/2 l untdelemn intr-o cratita de 1 l si se lasa sa se infierbinte. In untdelemn se pune o bucatica de aluat, cat un bob de porumb si, cand aceasta se ridica la suprafata si se rumeneste, inseamna ca se pot pune gogosile. Se asaza unele langa altele, neinghesuite, deoarece cresc la copt. Se intorc, ca sa se rumeneasca frumos de jur imprejur, apoi se scot cu spumiera, sau pe o furculita. Se servesc imediat fierbinti, pe masura ce se coc, ca aperitiv.
Gogosile se pot si fierbe in apa clocotita cu putina sare, 7-8 minute. Se scot cu spumiera (nu se desarta in strecuratoare) si se asaza in vas rezistent la foc, cu smantana si bucatele de unt deasupra. Se servesc fierbinti ca aperitiv. Nu se sfarama la fiert si sunt foarte fragede. Se pot reincalzi pe apa clocotita, sau in cuptor acoperite, timp de 10 minute.
Clatite cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 200 ml smantana, 50 g ceapa, 50 ml untdelemn, 50 ml vin, 50 g parmezan sau cascaval ras, o foaie dafin, marar sau patrunjel, piper, sare.
Mod de preparare: Se curata bine ciupercile si ceapa. Ceapa taiata marunt se caleste un minut in untdelemn, adaugand apoi ciupercile bine spalate si taiate felii, 1/2 ligurita de sare, un varf de cutit cu piper, foaia de dafin si vinul. Se calesc toate intr-o oala acoperita pana cand scade apa ce o lasa si se inmoaie; daca este nevoie, se adauga cate putina apa, pana cand se fierb bine. Cratita se ia apoi de pe foc, se adauga mararul/patrunjelul si smantana, si se amesteca bine. Clatitele pastrate calde se umplu cu aceasta compozitie, impachetandu-le ca sarmalele. Se asaza intr-un vas termorezistent, uns cu unt si se presara cu cascaval. Vasul se introduce in cuptor cu 10 minute inainte de servirea clatitelor. Se servesc fierbinti.
Budinca cu ciuperci si sos Bechamel
Ingrediente: 100 g faina, 100 g unt, 250 ml lapte, 250 g ciuperci (orice varietate), 100 g branza telemea, cascaval sau parmezan, 4 - 5 oua, marar, patrunjel, sare, un varf de cutit piper.
Mod de preparare: Ciupercile, bine spalate si stoarse putin, se trec prin masina de tocat. Intr-un castron de 3 l asezat pe foc, se pun untul si faina care se amesteca sa se infierbinte timp de un minut fara sa se coloreze. Se stinge apoi cu laptele fierbinte adaugat treptat, amestecand bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Castronul se ia de pe foc, se pun imediat ciupercile, impreuna cu zeama care au lasat-o, frunzele de marar si patrunjel taiate marunt si piperul. Cand sosul este aproape rece, se adauga galbenusurile si branza rasa care se si sareaza. Albusurile batute spuma se amesteca usor cu compozitia, numai prin rasturnare si apoi se desarta intr-o cratita de 2 l, pregatita dinainte. Se coace timp de 40-50 minute in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp in cuptorul bine incalzit. Se serveste presarata cu parmezan sau cascaval.
Budinca de cartofi cu branza
Ingrediente: 1/2 kg cartofi, 4 - 5 oua, 250 ml smantana sau lapte, 250 g branza de vaci si 100 g branza telemea nedesarata, sau 250 g branza telemea desarata putin, 100 g unt, 50g faina, marar, sare.
Mod de preparare: Cartofii curatati se taie in jumatati si se fierb in apa clocotita cu putina sare. Se scurg bine si se zdrobesc, cu o furculita, cat sunt fierbinti, apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga branza rasa, untul moale, branza de vaci bine maruntita, in prealabil, cu furculita, smantana, galbenusurile, faina si mararul; se amesteca bine si se pune sare dupa gust, daca mai este nevoie .Apoi, se adauga albusurile batute spuma, se amesteca bine si se desarta intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu margarina solida si tapetata cu faina sau pesmet. Se coace in cuptorul bine incins in prealabil. Se lasa 30-40 minute pana cand budinca se rumeneste frumos. Nu se deschide cuptorul 20 minute. Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe margine, ca budinca sa se desprinda daca s-a lipit, apoi se pune farfuria de servit deasupra ei si se rastoarna.
Rondele cu sunca
Ingrediente: 500 gr aluat de paine, 150 gr sunca, 100 gr cascaval ras, 2 cepe, 100 gr branza, 2 oua, faina alba, 3 linguri ulei, rozmarin, patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie marunt ceapa si sunca si se calesc in putin ulei adaugandu-se si putina sare si piper. Intre timp presarati putina faina pe o suprafata curatata in prealabil, intindeti aluatul de paine si decupati marginile neregulate pana obtineti forma de dreptunghi. Deasupra acestuia se presara amestecul de sunca si ceapa, putin cascaval ras, branza taiata cubulete, sare, rozmarin si piper. Se ruleaza aluatul cu tot cu umplutura si apoi se taie rondele groase de aproximativ 1,5 cm. Se bat ouale bine de tot si se amesteca si restul de cascaval. Se incalzeste cuptorul si intre timp, intr-o tava tapetata cu hartie pergament se asaza rulourile dupa ce in prealabil se ung cu ouale batute. Se da la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se servesc calde, cu vin alb demisec.
Ciuperci umplute la cuptor
Ingrediente:
12 ciuperci, 200 g cascaval, 60 g unt, 1 lingura ulei, 1 ardei gras rosu/verde,1 ceapa rosie, patrunjel, sare, piper
Mod de preparare:
Se curata ciupercile, se scot coditele si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Condimentati fiecare ciuperca, cu sare si piper si lasati-le in tava cca.3 minute. Umpleti palariile ciupercilor cu cascavalul taiat bucatele, ardeiul rosu/verde, ceapa tocata marunt, putin unt si patrunjelul taiat marunt.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius si dati totul cca. 20-25 minute, pana cand se rumenesc.
Acest preparat poate fi consumat cu felii de paine tip, bagheta, unse cu unt si frecate cu usturoi.
12 ciuperci, 200 g cascaval, 60 g unt, 1 lingura ulei, 1 ardei gras rosu/verde,1 ceapa rosie, patrunjel, sare, piper
Mod de preparare:
Se curata ciupercile, se scot coditele si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Condimentati fiecare ciuperca, cu sare si piper si lasati-le in tava cca.3 minute. Umpleti palariile ciupercilor cu cascavalul taiat bucatele, ardeiul rosu/verde, ceapa tocata marunt, putin unt si patrunjelul taiat marunt.
Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius si dati totul cca. 20-25 minute, pana cand se rumenesc.
Acest preparat poate fi consumat cu felii de paine tip, bagheta, unse cu unt si frecate cu usturoi.
Bruschete cu rosii, ton si usturoi
Ingrediente:
1 franzela tip bagheta, 1 cutie ton in conserva, 2 rosii, cascaval ras, 5 catei de usturoi, 6 linguri ulei de masline, sare, piper
Mod de preparare:
Bagheta se taie felii, dupa care se prajeste intr-o tava pana cand se rumeneste putin.
Cand feliile de bagheta sunt facute, se dau cu usturoi, dupa care le ungem cu uleiul de masline. Punem cate o lingurita de ton pe fiecare felie, decojim rosiile, le taiem cubulete si le punem peste ton. Radem putin cascaval deasupra si condimentam cu sare si piper.
Ingrediente:
1 franzela tip bagheta, 1 cutie ton in conserva, 2 rosii, cascaval ras, 5 catei de usturoi, 6 linguri ulei de masline, sare, piper
Mod de preparare:
Bagheta se taie felii, dupa care se prajeste intr-o tava pana cand se rumeneste putin.
Cand feliile de bagheta sunt facute, se dau cu usturoi, dupa care le ungem cu uleiul de masline. Punem cate o lingurita de ton pe fiecare felie, decojim rosiile, le taiem cubulete si le punem peste ton. Radem putin cascaval deasupra si condimentam cu sare si piper.
Chiftele
Ingrediente:
1 kg carne macinata (porc+vita), 1 ceapa, 1 morcov, 3 felii de paine, 3 oua, 1 capatana usturoi, marar, patrunjel, sare, piper, condimente pentru chiftele, faina
Mod de preparare;
Carnea tocata se amesteca bine cu ceapa taiata marunt, morcovul ras, usturoiul pisat, ouale, painea inmuiata in apa si stoarsa bine, verdeata tocata marunt si condimentele.
Dupa ce s-a omogenizat bine totul se formeaza cu mana chiftelutele se dau prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti pana se rumenesc putin.
Se scot apoi chiftelutele pe farfuri pe servetele de hartie pentru a lua surplusul de ulei.
Se servesc calde sau reci in diverse combinatii.
Papanasi cu branza de vaci
Ingrediente
400 g de branza de vaci, 2 oua intregi, 3 linguri de gris, 3 linguri de faina, un praf de sare, ulei pentru prajit, smantana pentru servit.
Mod de preparare
Se framanta bine branza cu dosul lingurii de lemn pana devine o pasta, se amesteca cu ouale, grisul, faina si un praf de sare. Se iau cu lingura, se rotunjesc intre palme si se pun la fiert in apa clocotita putin sarata. Se fierb pana ce se ridica la suprafata. Se scot cu lingura cu gauri si se pun intr-o tigaie de teflon cu putin ulei. Se lasa sa se rumeneasca, dupa care se pun in farfurie si se servesc cu smantana deasupra.
Ingrediente: 250 g branza de vaci, 250 g faina, 1 ou, sare, ulei.
Mod de preparare: Branza se scurge bine si se amesteca cu faina si oul pana se omogenizeaza bine de tot. Formati crochete rotunde sau ovale si prajiti-le in ulei incins.
Mod de preparare: Branza se scurge bine si se amesteca cu faina si oul pana se omogenizeaza bine de tot. Formati crochete rotunde sau ovale si prajiti-le in ulei incins.
Saratele cu cartofi
Ingrediente: 250 g cartofi, 250 g faina, 200 g unt, 1 ou, sare, piper, chimion sau cascaval ras.
Mod de preparare: Cartofii se spala bine, se fierb in apa cu un strop de ulei, apoi cand sunt gata fierti, se lasa la racit. Apoi se curata de coaja, se rad pe razatoare si se amesteca cu untul si faina. Se condimenteaza si se framanta bine. Se intinde apoi o foaie de ½ cm grosime care se taie in fasii, se ung cu ou, se presara chimion sau cascaval ras, se pun intr-o tava si se coc la temperatura potrivita.
Mod de preparare: Cartofii se spala bine, se fierb in apa cu un strop de ulei, apoi cand sunt gata fierti, se lasa la racit. Apoi se curata de coaja, se rad pe razatoare si se amesteca cu untul si faina. Se condimenteaza si se framanta bine. Se intinde apoi o foaie de ½ cm grosime care se taie in fasii, se ung cu ou, se presara chimion sau cascaval ras, se pun intr-o tava si se coc la temperatura potrivita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu