Bors de miel
Ingrediente:
1 kg de carne de miel cu os,250 g ceapa,200 g ceapa verde,100 g morcovi,150 g telina,bors dupa gust
leustean,sare dupa gust
Mod de preparare:
Dupa ce se portioneaza, carnea de miel se opareste, dupa care se trece sub jet de apa rece. Pentru intarirea gustului se poate folosi si capatana de la miel care se va crapa si se va lega pentru a nu se imprastia creierul in bors. Dupa ce se vor curata morcovii si telina, se vor taia bastonase de 2 cm si se pun la fiert in apa rece cu sare. Se adauga ceapa tocata marunt, dupa care se pun si bucatile de miel. Cand carnea este aproape fiarta se adauga borsul care a fost in prealabil dat in fiert si strecurat si ceapa verde care a fost taiata in bastonase si trasa in ulei. Se lasa sa dea in cateva clocote, dupa care se ia oala de pe foc si se adauga leusteanul tocat marunt.
Drob de miel
Ingrediente:
500 g de maruntaie,2 oua,1 felie de paine,1 lingura de smantana,1 lingura de verdeata tocata,2 fire de ceapa verde,sare, piper,1 lingura de untura
Mod de preparare:
Se trec prin masina de carne maruntaiele de la un miel (inima , ficatul , plamanii) Se adauga ouale, putin miez de paine muiat in lapte, sare, un praf de piper, smantana si verdeata multa: marar, patrunjel si ceapa verde, tocata marunt cu o parte din cozi. Se spala prapurul bine, in mai multe ape. Se unge putin cu untura o cratita cu margini joase .
Se intinde prapurul in cratita, astfel incat sa ramana mult si pe margini si sa poata fi intors deasupra peste umplutura. Se pune umplutura peste prapur in cratita, se aseaza cu o lingura ca sa fie stratul de aceeasi grosime si se intorc marginile prapurului deasupra.
Se serveste taiat felii.
Friptura de miel in vin rosu
Ingrediente:
2 kg pulpa, piept sau spata de miel, taiata felii,2 kg cartofi noi, curatati si taiati felii,1 ceapa tocata marunt
100-125 ml (jumatate de cana) ulei de masline (il poti inlocui cu ulei de floarea soarelui),500 ml vin rosu sec
1 cana de apa fierbinte,sare, piper macinat,2 legaturi de rozmarin proaspat (poti folosi si 1 lingurita rozmarin uscat)
Mod de preparare:
Incalzeste in prealabil cuptorul la 170 grade Celsius. Intr-o tava pentru friptura asaza bucatile de miel, feliile de cartofi si ceapa si presara rozmarinul pe deasupra. Adauga sare si piper dupa gust si uleiul. Tine la cuptor 15 minute, la foc potrivit. Scoate apoi tava din cuptor si adauga o cana de vin (250 ml). Verifica cu o paleta daca friptura sau feliile de ceapa si cartofi nu s-au prins de tava. Baga din nou tava la cuptor timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, pana se fragezeste carnea. Amesteca din cand in cand cu paleta ca sa nu se prinda. Scoate apoi pe un platou friptura de miel si cartofii. In sucul ramas in tava toarna restul de vin (250 ml) si o cana de apa fierbinte. Tine tava la cuptor, amestecand din cand in cand, si lasa sa scada la foc mic pana se formeaza un sos. Cu o lingura, rastoarna sosul peste friptura de miel si garnitura de cartofi si serveste-le calde
Stufat de miel
Ingrediente:
1 kg. carne miel,1/4 kg. ceapa verde,1/4 kg. usturoi verde,verdeata,1/4 l sos de rosii,o lingura faina,
o ceasca ulei,sare, o lingura otet
Mod de preparare:
Se curata ceapa si usturoiul, se spala foarte bine si se taie in bucati de 4-5 cm lungime. Se pun intr-un vas si se oparesc cu apa clocotita. Dupa citeva minute, se scot si se calesc putin in ulei fierbinte. In aceeasi grasime, se calesc apoi bucatile de carne. Intr-un vas, se pun carnea, verdeturile calite, se acopera cu apa calda sau supa. Se adauga sosul de rosii, faina dezlegata cu putina apa, sare. Se pune vasul sa clocoteasca o ora in cuptorul fierbinte.
Pasca cu brinza de vaci
Ingrediente:
750 gr. brinza de vaci proaspata,100 gr. unt200 ml smintina,50 gr. gris,50 gr. faina,200 gr. zahar,5 oua
1/2 lingurita de sare,100 gr. stafide,30 ml de romcoaja rasa de lamiie ,
Mod de preparare:
Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit. Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisindu-se alternativ doua cite doua. In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smintina, sarea, grisul, faina, coaja de lamiie rasa si stafidele, care s-au tinut o ora in rom. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cind compozitia s-a intarit se pune peste brinza, amestecind usor cu telul sau prin rasturnare. Se preseaza cu mina lateral, inalt, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. Se asaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou sau numai cu albus si se da pasca la copt in cuptorul incalzit.
Cozonac
Ingrediente aluat:
600 gr faina,100 gr zahar,1 praf de sare,50 gr drojdie,400 ml lapte,3 galbenusuri de ou,1 ou pentru uns
4 linguri de Rama (unt) topit
Crema:
200 gr zahar,200 gr rama (unt),200 gr visine desamburite (e optional),2 fiole de esenta de vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat),3 linguri cacao
Mod de preparare:
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 gr zahar si 50 gr drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem cei 600 gr faina adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou si framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 4 linguri de Rama topit si continuam framantatul pana rama topita se lucreaza bine in aluat. Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul si il impartim in sase parti egale. Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 gr rama se freaca spuma cu 200 gr zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie apoi se adauga 200 gr visine desamburite (dupa cum am spus e optional adaugarea de visine).
Aluatul intins se unge cu aceasta crema, fiecare bucata, se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de cozonac unsa si tapetata(daca folositi hartie de copt sa ungeti si aceasta)si lasati la loc caldut la dospit pentru 1 ora. Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul.
Dupa ce corzile au dospit le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare apoi reduciti focul la minim si lasati la copt pana la proba cu scobitoarea cand nu mai ramane aluat pe el(eu l-am copt aproximativ 35 minute, dar timpul de coacere difera de la un cuptor la altul).
Dupa ce a copt scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana racesc un pic (15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt daca am folosit si le lasam acoperite pana racesc complet.
Se feliaza si se poate servi.
Oua rosii
Se aleg ouale care se vor inrosi: se ciocanesc usor cu unghia, ouale care sunt bune de vopsit suna a plin.
Ouale se spala bine, folosind buretele si detergent de vase; se clatesc foarte bine, sub jet de apa calduta.
Se pun ouale la fiert, in apa rece. Se lasa sa clocoteasca 2 minute daca ouale se inrosesc cu vopsea obisnuita (ouale urmeaza sa se fiarba si in vopsea) sau 5 - 6 minute daca se foloseste vopsea pentru oua care nu se fierbe.
Se da vasul in care au fiert ouale la o parte de pe foc, fara a scoate ouale din el. Se scot pe rand cate 2-3 oua sau cate intra in vasul in care se inrosesc, in solutia de apa, otet si vopsea pentru oua rosii. Astfel ouale nu trec brusc de la rece la cald si riscati mai putin ca acestea sa se sparga.
Se scot ouale rosii din vopsea si se pun pe o hartie care sa absoarba bine vopseaua in exces (hartie de ziar). Se rostogolesc pe hartie, pentru a nu se forma picaturi de vopsea care strica aspectul oualelor rosii.
Ouale rosii, inca fierbinti, se ung cu ulei, cu o bucatica de vata inmuiata in ulei. Este important sa le ungem cat sunt inca fierbinti si au porii deschisi, pentru ca uleiul sa intre in coaja iar ouale rosii sa aiba o culoare vie, stralucitoare, dar sa nu fie unsuroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu