Pentru 5-6 portii, se pun intr-o farfurioara adanca 50 g mustar, se adauga, picurand, 3 linguri de ulei, se amesteca bine si la urma se adauga 1-2 linguri de otet sau zeama de lamaie, o lingura de apa, sare si piper pisat dupa gust.
Sos a la grec
Pentru 300 g sos: 100 ml ulei, 150 ml sifon, zeama de lamaie (de la o lamaie), 1 legatura patrunjel verde, piper, sare
Se toarna uleiul intr-un castron, se adauga patrunjelul tocat, piper, sare, zeama de lamaie si sifonul. Se bate cu telul sau cu furculita pana se omogenizeaza.
Sosul trebuie sa fie picant si acrisor. Se serveste la salate de legume.
Sos vinegreta
Pentru 300 g sos: 100 ml ulei, 3-4 oua fierte, 1 legatura patrunjel verde, 50 g mustar, otet, piper si sare dupa gust
Ouale fierte si tocate marunt se amesteca bine cu ulei, patrunjel verde tocat, otet, piper, sare
Sos picant pentru salata
100 ml ulei, 50 g mustar, 2 linguri otet, piper, sare, 3-4 catei de usturoi
Intr-un castron, se amesteca mustarul cu uleiul care se toarna cate putin. Se subtiaza cu otet, se adauga usturoiul pisat si se potriveste dupa gust de sare si de piper.
Se foloseste la salte de rosii, castraveti, salata verde, salata de telina etc.
Maioneza
3 galbenusuri, 300 ml ulei, 2 linguri zeama de lamaie sau sare de lamaie dizolvata in putina apa, o jumatate lingura de mustar, sare
Se pun intr-un castron galbenusurile crude si mustarul, se presara cu putin sare cernuta si se amesteca cu telul, picurandu-se la inceput cate putin ulei, iar dupa ce s-a obtinut consistenta de maioneza se stropeste cu cateva picaturi de apa rece. Se continua sa se toarne ulei, cu intermitenta, sub forma unei suvite subtiri. Dupa ce s-a terminat uleiul se adauga, dupa gust, zeama sau sare de lamaie si se mai adauga apa rece, atat cat primeste maioneza ca sa nu iasa prea subtire.
Daca se intampla sa se taie maioneza, atunci se ia un galbenus crud sau fiert (care se da prin sita) si se freaca separat intr-un castron sai intr-o farfurie adanca, cu putina sare fina si ½ lingurita de mustar, dupa care se adauga cate putin din maioneza taiata.
De retinut este faptul ca se recomanda sa se foloseasca sare de lamaie in solutie concentrata, aceasta legand mai bine maioneza. Zeama de lamaie se poate adauga la urma in maioneza gata preparata. Ouale trebuie sa fie cat mai proaspete, iar uleiul trebuie sa aiba temperatura camerei. Pana la intrebuintare, maioneza se pastreaza in frigider, altfel se lasa (se taie) si iese uleiul deasupra. Maioneza taiata se mai poate drege si cu apa. Se pune intr-un castron ½ lingura din maioneza taiata peste care se picura apa si, amestecand tot timpul repede, se adauga mereu cate putin din maioneza taiata si cate o picatura de apa. Cand s-a legat, se adauga resul de maioneza.
Sos alb
Pentru 6 persoane: 50 g faina, 30 g unt, 500 ml lapte, sare
Sosurile albe, pe baza de faina, nu se prajesc ci se calesc usor pe marginea plitei sau pe discul pus pe ochiul de aragaz, la foc potrivit, amestecandu-se tot timpul pana cand faina se incorporeaza in unt si incepe sa capete culoare usor galbuie. Se stinge cu lapte, sau cu apa fiarta, si apoi se adauga sare. Se foloseste la soteuri de legume etc
Sos tartar
150 ml ulei, 3 galbenusuri, 30 g mustar, 1 legatura de patrunjel verde, sare, piper, otet
Se pun intr-un castron galbenusurile fierte si date prin sita. Se adauga mustar, piper, sare si se amesteca, adaugand, ca la maioneza, uleiul putin cate putin. La sfarsit se adauga, dupa gust, otet, sare, piper si patrunjel tocat.
Se serveste la salate de legume, salata verde si la oua fierte tari.
150 ml ulei, 3 galbenusuri, 30 g mustar, 1 legatura de patrunjel verde, sare, piper, otet
Se pun intr-un castron galbenusurile fierte si date prin sita. Se adauga mustar, piper, sare si se amesteca, adaugand, ca la maioneza, uleiul putin cate putin. La sfarsit se adauga, dupa gust, otet, sare, piper si patrunjel tocat.
Se serveste la salate de legume, salata verde si la oua fierte tari.
Sos Bechamel
Sosul Bechamel se prepara la fel ca in reteta precedenta cu deosebirea ca se folosesc 100-150 g faina, 80-100 g unt si 500 ml lapte pentru ca sosul sa iasa gros. Sosul Bechamel, (sos gros) se foloseste pentru crochete, budinci, sufleuri si diferite umpluturi. El trebuie sa fie foarte gros ca sa poata lega alimentul de vaza.
Sosul Bechamel se prepara la fel ca in reteta precedenta cu deosebirea ca se folosesc 100-150 g faina, 80-100 g unt si 500 ml lapte pentru ca sosul sa iasa gros. Sosul Bechamel, (sos gros) se foloseste pentru crochete, budinci, sufleuri si diferite umpluturi. El trebuie sa fie foarte gros ca sa poata lega alimentul de vaza.
50 g unt, 50 g faina, 50 g ceapa, 50 g telina, 60 g lamaie, 150 g smantana, sare
Telina si ceapa se taie subtire si se calesc usor in unt, se adauga faina, calindu-se impreuna 1-2 min, dupa care se sting cu apa calda. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba 5-6 min, dupa care se strecoara. In sosul obtinut se adauga smanatana, zeama de lamaie, sare, dupa gust, si se mai da o data in fiert.
Sos pentru gratinat (rumenit)
50 g unt, 60 g faina, 300 ml lapte sau apa, 100 g cascaval sau branza uscata, 2-3 galbenusuri, sare
Se topeste untul, se adauga faina, se amesteca pana capata o culoare aurie, se stinge cu lapte si se lasa sa fiarba 5-6 min. Se ia apoi vasul de pe foc, se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Acest sos se foloseste la budinci, sufleuri si la diferite umpluturi care se gratineza.
Modul de intrebuintare a sosului: Se folosesc vase cu rama joasa, tavi sau capacele, care se ung cu unt si se umplu cu legumele fierte dorite (cartofi, conopida, varza de Bruxelles etc). Se acopera cu sos si se presara cu cascaval ras sau cu alta branza rasa. Se introduce la cuptor pentru a se rumeni (gratina). Se serveste cald si stropit cu unt. (O parte din cascaval se poate pune in compozitia de sos).
Sos polonez
200 g unt, 4 oua fierte, 1 legatura marar, 1 lamaie, piper, sare
In untul topit se adauga ouale fierte tari si tocate, mararul tocat, zeama de lamaie, piper si sare. Se serveste la diferite preparate de legume.
Sos cu mujdei de usturoi
O capatana de usturoi se piseaza cu putina sare. Cand s-a pisat bine usturoiul se adauga apa rece si, dupa gust, ulei si otet.
Se serveste la fasole verde, la salata verde etc.
Sos tomat natural
1 kg de rosii, 30 g unt, 1 legatura de patrunjel, 1 ceapa, zahar si sare dupa gust
Rosiile, spalate si taiate bucati, se fierb 1 ora impreuna cu ceapa, patrunjelul si apa necesara (300 ml). Apoi se strecoara, se adauga unt, zahar si sare dupa gust si se lasa sa fiarba 5-6 min. Sosul se amesteca mereu fiindca altfel piureul rezultat din rosii se depune la fund. Se serveste la diferite preparate din legume si fainoase.
Sos de rosii portughez
1 kg de rosii, 60 ml ulei, 2-3 ardei grasi, 1 capatana usutroi, 100 ml vin, piper, sare
Se taie usturoiul si ardeii grasi in bucati mici si se calesc usor in ulei sa se coloreze. Se adauga imediat rosiile curatate de pielita si seminte si se inabusa 10-15 min, apoi se adauga vinul si, dupa gust, sare si piper. Se serveste la diferite preparate, ca si celelalte sosuri.
Sos tomat picant
Se prepara la fel ca in reteta precedenta, adaugandu-se in plus cateva boabe de piper si 1 foaie de dafin care se calesc impreuna cu legumele. La urma se adauga 100 ml de vin rosu si se mai da sosul o data in fiert. Acest sos se serveste la preparatele fainoase, la cele de orez si la snitele de legume.
Ketchup
Ingrediente: 5 kg roşii, 5 kg gogoşari sau ardei capia roşii, 1 1/2 cană oţet, 1 1/2 cană zahăr, 1 cană ulei, 1/2 cană sare, piper, ardei usturat, boia dulce.
Mod de preparare: Roşiile se dau prin maşina de roşii. Gogoşarii se dau prin maşina de tocat carne. Dacă se face cu ardei capia, aceştia se coc pe plită, se curăţă şi apoi se dau prin maşina de tocat. Mirodeniile, inclusiv ardeiul usturat, se pun într-un săculeţ de tifon legat bine. Se fierb toate încă o jumătate de oră, după ce compoziţia a început să clocotească. Se mai gustă de sare şi, dacă este necesar, se mai adaugă o lingură, două. Se pune în sticle cît timp este încă fierbinte, se pun capacele şi se fierb sticlele în bain-marie. Se poate servi la cartofi prăjiţi, la ouă ochiuri, la pizza şi chiar în diverse mîncăruri cu sos roşu.
Sos de ceapă cu bulion
Ingrediente: 1 lingura unt sau untura, 1 lingura faina, 2 cepe, 1 lingurita zahar, 1 lingura bulion, 1-2 linguri otet sau zeama de lamiie, 2 pahare zeama de carne (se poate folosi si apa), sare.
Mod de preparare: Se prajeste in unt ceapa taiata pestisori pina ce se ingalbeneste, se adauga faina, se mai prajeste putin si se stinge cu zeama de carne, amestecind sa nu se formeze cocoloase. Se adauga sarea, zaharul si bulionul si se lasa sa fiarba 10 minute. Apoi se adauga otetul sau zeama de lamiie si se lasa sa scada, ca sa nu fie nici prea gros, nici prea subtire.
Sos de roşii
Ingrediente: 8-10 roşii, unt, 1/2 lingură de făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 frunză de dafin, pătrunjel, zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: Se face un rîntaş alb cu o jumătate lingură de unt şi tot atîta făină. Se stinge cu o ceaşcă de zeamă de carne. Se adaugă roşiile coapte, rupte în bucăţi, o frunză de dafin, puţin pătrunjel verde, o bucăţică de zahăr, sare, piper (la alegere). Se lasă să fiarbă la foc mic, pînă ce roşiile se fac ca un piure. Se trece prin sită, se lasă să mai dea vreo două clocote. Dacă e prea gros, se subţiază cu puţină zeamă de carne. După ce s-a luat de pe foc, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt cît o nucă.
Dressing pentru salate
Ingrediente: 1 căţel de usturoi (sau 2 mai mici), 1/4 linguriţă sare, 3 linguri oţet balsamic, 1/3 cană ulei de măsline, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele într-un vas, până ce compoziţia este foarte omogenă.
Se toarnă peste salată (preferabil salată verde) şi se serveşte.
Pesto Genovese
Ingrediente: 2-3 ceşcuţe cu frunze de busuioc, 3 linguriţe seminţe de pin, 2 căţei de usturoi, 1/4 linguriţă sare, ulei de măsline, parmezan, roşii pentru garnitură.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele în robot, cu excepţia uleiului de măsline şi se amestecă până devine pastă. Pe măsură ce se mixează, se adaugă treptat uleiul până se absoarbe complet.
Se serveşte fierbinte, garnisit cu roşii.
Sos Alfredo
Ingrediente: 1 ceşcuţă parmezan ras, 2 linguri mozzarella, 200 ml lapte, 1 lingură unt, 1 linguriţă făină.
Mod de preparare: Se topeşte o lingură de unt pe foc mic, apoi se adaugă o linguriţă de făină să se prăjească foarte puţin. Se pune apoi laptele şi se lasă un minut să se îngroaşe. Se adaugă parmezanul şi mozzarella şi se amestecă pînă se topesc.
Sos mexican
Ingrediente: 1 ceapă, 1 ardei gras roşu, 1 morcov mic, 4 roşii, 1 ardei iute, 2 linguri ulei, 2 linguri apă, 1 linguriţă zahar, sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa, se spală, se taie mărunt şi se pune la călit, mai întâi cu ulei până se topeşte, apoi se adaugă 2 linguri de apă. Se curăţă ardeiul gras de cotor şi seminţe, se taie rondele, se adaugă peste ceapă şi se lasă la foc mic.
Se curăţă morcovul, se rade şi se pune peste ceapă şi ardei, amestecându-se din când în când. Se curăţă roşiile de pieliţe şi seminţe, se zdrobesc şi se pun peste sos.
Se toacă ardeiul iute mărunt, cu tot cu seminţe, şi se pune peste sos. Se adaugă în sos zahărul, sarea şi piperul, se lasă să fiarbă 15 min.
Se ia sosul de pe foc, se dă prin sită şi se lasă să se răcească.
Sos Tabasco
Ingrediente: 400 g ardei iuti rosii taiati marunt, 2 cesti otet alb, 2 lingurite sare.
Mod de preparare: Se amesteca ardeii in otet, la foc mediu. Se pune sarea si se mai lasa cinci minute. Se ia vasul de pe foc si dupa ce se raceste se pune compozitia in blender. Se omogeniozeaza compozitia. Se pune intr-un vas de sticla si se pastreaza la frigider, dupa ce s-a lasat in prealabil doua saptamini. Se mai adauga otet, daca este cazul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu