Ingrediente:
1,2-1,5 kg vinete, 1,2-1,5 kg morcovi, 1 kg ceapa, 1 kg ardei kapia rosu/gogosari, 1,2-1,5 kg rosii, 1-2 dovlecei (500-600 g), 2 peperoni, 1 telina mai mare sau 2 mai mici, 1 pastarnac, 4-5 legaturi verdeturi (telina, patrunjel), 5-6 foi de dafin, 1 lingurita usturoi granulat, 100 g zahar, 1 litru ulei,1 plic pikant fix dulce/iute,
cimbru, maghiran, boia, piper, sare dupa gust
Mod de preparare:
Coaceti vinetele, curatati-le si puneti-le la scurs. Curatati de coaja celelalte legume, rosiile de pielite, ardeii/gogosarii de cotoare si seminte, spalati verdeturile. Tocati nu prea marunt cepele, telina si dovlecelul cubulete, morcovii si pastarnacul felii subtiri, ardeii fasiute, rosiile felii iar verdeturile mai marunt. Taiati peperoni feliute subtiri.
Impartiti uleiul in doua oale si puneti-l la incins. In prima puneti la calit ardeii, iar dupa cateva minute adaugati rosiile si dovleceii. In cealalta oala puneti la calit ceapa, morcovii, telina si pastarnacul. In aceasta puneti si 0.5 l apa ca sa se inmoaie bine. Lasati sa se caleasca, amestecand in amandoua, pana scade zeama, cam 30 de minute.
Puneti totul la fiert impreuna intr-una din cele doua oale, adaugati vinetele tocate nu prea marunt, verdeturile tocate, plicul de pikant fix, condimentele si lasati sa fiarba la foc mic inca 25-30 de minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda.
Intre timp pregatiti borcanele: asezati-le pe un prosop de bucatarie intr-o cratita, umpleti 2/3 din cratita cu apa rece si puneti-o la foc mic. Cand se infierbanta bine borcanele umpleti-le cu ghiveci cat mai bine si strangeti capacele. Dupa ce ati umplut toate borcanele puneti-le la sterilizat pana a doua zi.
Puneti borcanele in camara plina si le veti folosi cu placere la iarna.
Cine doreste poate sa mixeze amestecul si va obtine o zacusca de morcovi foarte buna.
1,2-1,5 kg vinete, 1,2-1,5 kg morcovi, 1 kg ceapa, 1 kg ardei kapia rosu/gogosari, 1,2-1,5 kg rosii, 1-2 dovlecei (500-600 g), 2 peperoni, 1 telina mai mare sau 2 mai mici, 1 pastarnac, 4-5 legaturi verdeturi (telina, patrunjel), 5-6 foi de dafin, 1 lingurita usturoi granulat, 100 g zahar, 1 litru ulei,1 plic pikant fix dulce/iute,
cimbru, maghiran, boia, piper, sare dupa gust
Mod de preparare:
Coaceti vinetele, curatati-le si puneti-le la scurs. Curatati de coaja celelalte legume, rosiile de pielite, ardeii/gogosarii de cotoare si seminte, spalati verdeturile. Tocati nu prea marunt cepele, telina si dovlecelul cubulete, morcovii si pastarnacul felii subtiri, ardeii fasiute, rosiile felii iar verdeturile mai marunt. Taiati peperoni feliute subtiri.
Impartiti uleiul in doua oale si puneti-l la incins. In prima puneti la calit ardeii, iar dupa cateva minute adaugati rosiile si dovleceii. In cealalta oala puneti la calit ceapa, morcovii, telina si pastarnacul. In aceasta puneti si 0.5 l apa ca sa se inmoaie bine. Lasati sa se caleasca, amestecand in amandoua, pana scade zeama, cam 30 de minute.
Puneti totul la fiert impreuna intr-una din cele doua oale, adaugati vinetele tocate nu prea marunt, verdeturile tocate, plicul de pikant fix, condimentele si lasati sa fiarba la foc mic inca 25-30 de minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda.
Intre timp pregatiti borcanele: asezati-le pe un prosop de bucatarie intr-o cratita, umpleti 2/3 din cratita cu apa rece si puneti-o la foc mic. Cand se infierbanta bine borcanele umpleti-le cu ghiveci cat mai bine si strangeti capacele. Dupa ce ati umplut toate borcanele puneti-le la sterilizat pana a doua zi.
Puneti borcanele in camara plina si le veti folosi cu placere la iarna.
Cine doreste poate sa mixeze amestecul si va obtine o zacusca de morcovi foarte buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu