<Legumele spalate si taiate marunt pentru salate nu se tin mult timp nefolosite, deoarece isi pierd din vitamine si prospetime.
<Zarzavatul vested isi revine daca este tinut cateva ore in apa rece cu o lingura de otet.
<Salata verde spalata frunza cu frunza sub jet de apa rece, pusa in punga de plastic si pastrata la rece, poate ramane proaspata 2-3 zile.
< Fierberea legumelor in aburi inmoaie celuloza acestora mai bine iar pierderile in vitamina C sunt mai mici.
< Spaghetele vor fi mai gustoase daca in apa in care fierb adaugam o foaie de dafin.
< Blatul de tort se coace in primele 5-10 min la foc iute, apoi la foc domol, ceea ce ii va asigura o crestere frumoasa.
< Condimentele se mentin proaspete in folie de aluminiu, in frigider.
< Nu folositi lapte rece cand pregatiti piureul de cartofi, caci acesta il innegreste, ci folositi lapte fierbinte.
< Cand aluatul a crescut prea mult si nu-l putem pune imediat la cuptor, se aseaza deasupra o hartie curata, umezita cu apa.
< Friptura se fragezeste numai cu vin alb.
< Dupa ce ati tocat vinetele si nu ati pus inca uleiul, adaugati un galbenus de ou crud. Vor capata un gust mai bun.
< Legumele destinate pregatirii salatei sa fie in prealabil lasate la rece, in caz contrar salata se va strica acrindu-se.
< Maioneza poate fi pastrata mai bine in borcane de sticla cu capac, tinute in frigider sau la gheata.
< Cartofii noi se curata usor frecandu-se cu sare grunjoasa intrun servetel.
< Ca sa nu sara uleiul, untura sau untul din tigaie la prajit, se adauga putina sare.
< Pestele ca sa fie mai gustos si sa nu se sfarame la preparare se unge cu zeama de lamaie, apoi se sareaza si se lasa timp de 20-30 min, dupa care se prepara fiert, prajit sau la gratar.
< Pestele care are miros neplacut se pune la fiert un minut sau doua, intr-o cantitate mare de apa cu cateva linguri de otet si putina sare, apoi se scoate si se prepara.
< Legumele si zarzavaturile ce pot fi servite alaturi de peste sunt: ceapa, cartofi, morcovi, ardei, rosii, radacina de patrunjel.
< Ceapa folosita pentru salate isi pierde iuteala daca inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freca cu putina sare.De asemnea sarea in salate se pune inainte de adauga uleiul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.
< Cartofii se fierb la foc incet, deoarece daca focul este prea puternic, ei se vor sfarama la suprafata si vor ramane tari la mijloc.
< Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.
< Friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina.
< Zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba
< Atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea si pentru a se putea rumeni mai repede
< Ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata daca i se adauga o lingurita de zahar
< Salata de vinete va avea o savoare deosebita daca incorporam in ea usturoi in loc de ceapa
< Budincile, musacaua, pilaful de orez se incalzesc intotdeauna in baie de aburi.
< Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan
< Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori.
< Legumele congelate trebuiesc lasate sa se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt,iar vasul se acopera cu un capac astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.
< Carnea congelata nu se decongeleaza decat la temperatura camerei sau in cuptorul cu microunde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu